Houd uw dieet strikt aan.
Door maatregelen ter voorkoming van het coronavirus in dialysecentra kan uw behandelroutine veranderen. Daarom is het nu heel belangrijk dat u uw dieet gedisciplineerd blijft volgen en vooral let op uw inname van vocht, kalium en fosfor. Hier volgen enkele aanbevelingen om thuis met uw voeding om te gaan.
Advies over winkelen
Ga indien mogelijk niet zelf boodschappen doen om het risico op infectie te verlagen. Vraag uw familie of vrienden om ondersteuning of kies een bezorgservice. Verwaarloos uw dieet niet en volg de aanbevelingen van uw arts of diëtist op. Er zijn echter enkele punten waarmee rekening moet worden gehouden:
- plan vooruit en maak een boodschappenlijstje zodat u niets vergeet
- zorg ervoor dat u voldoende voorraad hebt voor 14 dagen
- koop levensmiddelen met een langere houdbaarheid of in blik, maar vermijd bewerkte voedingsmiddelen
- wees voorzichtig met producten die lang houdbaar zijn, zoals bonen of erwten, omdat ze rijk zijn aan fosfor en kalium. Eet ze met mate en niet wanneer er langere tijd zit tussen behandelingen
Bij de thuisbezorging van boodschappen, moet u direct contact vermijden met de persoon die uw boodschappen brengt. Houd de juiste afstand en vermijd begroetingen met direct contact. Haal het voedsel na ontvangst uit de verpakking en gooi de verpakking weg. Was uw handen ten minste 20 seconden met water en zeep voordat u uw voedsel aanraakt
Aanbevelingen voor uw boodschappenlijstje
- groenten: koop rauwe of diepgevroren groenten
- koolhydraten: rijst, pasta en brood (voor invriezen) mogen niet op uw boodschappenlijstje ontbreken
- vlees en vis: als u ervoor kiest om vlees en vis vers te kopen, kunt u een portie invriezen en vers vlees en vis binnen in een paar dagen consumeren
- fruit: fruit is bederfelijk. Koop vers (en onrijp), vermijd fruit met een hoge kaliumconcentratie zoals banaan of kiwi, leg een voorraad aan van fruit in blik (altijd in sap, niet in siroop)
- eieren: mogen niet in de voorraadkast ontbreken. Ze blijven langer goed als u ze in de koelkast bewaart
- zuivel: koop houdbare melk. Bij zuivelproducten is gerijpte kaas de beste optie
Hanteren van voedsel
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat voedsel een bron kan zijn van overdracht van het coronavirus (European Food Safety Authority, EFSA). U kunt nog steeds hetzelfde niervriendelijke voedsel kopen en eten als u gewend bent.
- Toch raden we u aan strenge hygiënische maatregelen te nemen, vooral bij het hanteren van rauw voedsel
- reinig uw voedsel, handen, keukenoppervlakken en benodigdheden zoals messen en snijplanken zorgvuldig met warm water en zeep tijdens de bereiding van voedsel
- gebruik verschillend keukengerei, zoals messen en snijplanken, voor rauw en gekookt voedsel
- het koken of verwarmen van voedsel kan een extra veiligheidsmaatregel zijn, omdat het virus gevoelig is voor warmte
- bewaar verse en bederfelijke etenswaren in de koelkast zodat ze langer goed blijven
- gebruik de vriezer goed om bepaalde etenswaren langer te bewaren
Klik hier om het online materiaal van NephroCare over voeding te bekijken, met nuttige informatie en recepten.